کارخانه آب معدنی کاسپین سبو با شماره ثبت 9282 وشماره ملی 10861476101 به عنوان جدیدترین واحد تولیدی شهر صنعتی البرز، در فضایی به مساحت 6 هزار متر مربع با زیربنای تولید 12هزار متر مربع، در سال 1395احداث شد. به دلیل افزایش تقاضا در بازار و ایجاد تنوع در محصولات خود این شرکت با مشارکت شرکت unical به عنوان شریک ایتالیایی خود پس از مطالعات گسترده و به منظور بالا بردن ظرفیت و کیفیت، درسال 1396 اقدام به نصب مدرن ترین خط تولید در ایران و خاورمیانه نمود. خط تولید 36000 (بطری در ساعت) کرونس Krones در کنار دو خط 20000 و 10000 (بطری در ساعت) سیدل Sidel، شرکت کاسپین سبو را به مدرن ترین و بزرگترین تولید کننده آب بطری شده در ایران تبدیل کرده است.
اساساً مطالعه بر روی موضوع آب های معدنی ایران به صورت آکادمیک طی سالهای 1318 در دانشکده داروسازی تهران توسط مرحوم دکتر مافی و دکتر صادق مقدم و پس از آن توسط آقای دکتر محمد جواد جنیدی از اساتید رشته آبشناسی آغاز گردید که نهایتاً توسط مرحوم دکتر عباس خدابنده استاد آبشناسی و رئیس اسبق دانشکده داروسازی ادامه یافت و طی سالهای 1340 به بعد آقایان دکتر محمدرضا غفوری و دکتر محمود شریعت نیز در بررسی آبهای معدنی ایران مشارکت نمودند.
شرکت آب معدنی کاسپین سبو موفق به اخذ تاییدیه از انستیتو unical کشور ایتالیا در سال 1394 که یکی از معتبرترین مراکز و لابراتوارهای تحقیقاتی در زمینه مواد غذایی می باشد گردیده و این نظارت بصورت مستمر و منظم در دوره های زمانی مشخص انجام می شود. این محصول توسط مقامات کشور ایتالیا در اتحادیه اروپا با عنوان آب معدنی طبیعی پاک و خالص تایید و ثبت گردیده و این اقدام زمینه را برای ورود واتا به بازارهای اتحادیه اروپا فراهم کرده است.
چشمه اسمبرد که در شمال غربی استان قزوین واقع شده تامین کننده آب دربند است و در ارتفاع 2000 متری از سطح دریای آزاد قرار دارد. فاصله چشمه تا محل کار خانه 7 کیلومتر بوده و بوسیله لوله گذاری و عبور از مسیر صعب العبور آب چشمه به محل کارخانه انتقال داده شده است. جهت حذف ذرات میکرونی معلق در آب سه مرحله فیلتراسیون ( 10، 1 و 2/0 میکرون ) انجام گرفته و پس از آخرین مرحله آب وارد خط بسته بندی که از بهترین ماشین آلات اروپایی یعنی کرونس خریداری گردیده می شود.
در این مقاله سعی شده تا با انتقال نظریههای مختلف از متخصص و کارشناس تغذیه گرفته تا پزشک متخصص و رییس یک آزمایشگاه صنایع غذايي مطالبي را در باره آب هاب بسته بندي به اطلاع برساند. پیش از هر چیز لازم است محتویات موجود در آب معدنیها را بررسی کنیم: کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، بیکربنات، سولفات، نیترات، فلوئور، سیلیس و PH که بسته به محل استخراج آب معدنی مي باشد از مشحصه هاي مهم آب مي باشد. اما آنچه که این روزها به عنوان یک نگرانی در مورد بسیاری از مواد غذایی مطرح میشود مربوط به نیتراتهاست. نیترات علاوه بر اینکه در آبهای آلوده به میزان فراوان به چشم میخورد در بسیاری از مواد مصرفی روزانه ما اعم از فرآوردههای پروتئینی، دستهای از مواد غذایی کنسروی به عنوان نگهدارنده و در سبزیهایی مثل اسفناج، کرفس و جعفری و آشامیدنیهایی چون آب هاي بسته بندي و آب شرب شهری به طور طبیعی وجود دارد. هرچند که سازمان بهداشت جهانی مقدار مجاز نیترات آب آشامیدنی را 50 میلیگرم بر لیتر بر حسب نیتروژن و برای اطفال حدود 15 میلیگرم بر لیتر اعلام کرده است، اما باید با مروری بر فهرست آب و غذای مصرفی در روز ميزان مصرف آن از این ۵۰ميلي گرم بر ليتر فراتر نرود. در این رابطه دکتر ابراهیم جوان، دبیر انجمن مسوولان آزمایشگاههای غذا و دارو در کشور در گفتوگو با «اقتصاد سبز» در مورد زیانهای نیترات و احتمال آلودگی بیش از حد آبها به این ماده اظهار داشت: مصرف نیترات بیش از حد مجاز عارضهای به نام «مت هموگلوبینمی» ایجاد میکند. در این عارضه آهن دو ظرفیتی به آهن سه ظرفیتی تبدیل میشود که توانایی حمل اکسیژن را کاهش داده و حتی منجر به مرگ خواهد شد.
وی افزود: این آسیب در کودکان که هموگلوبین نارس دارند شدیدتر خواهد بود. وی گفت: هرچه مقادیر نیترات در آب بالاتر باشد یعنی محل آلودگی به آب نزدیکتر بوده و هرچه میزان نیترات پایینتر باشد به معنای دور بودن آب از محل آلودگی است. وی کودهای شیمیایی حاوی انواع نیتراتهای سدیم، پتاسیم و آمونیوم و آبیاری مزارع کشاورزی به ویژه گیاهانی مانند جعفری، کرفس، برگ چغندر و اسفناج و و روان شدن آب آبیاری به جاهای دیگر را از عوامل آلوده شدن آبها اعلام کرد. دکتر جوان میزان نیترات (NO3) مجاز در آبهای معدنی و آبهای آشامیدنی بستهبندی شده را 50 پی.پی.ام و همچنین میزان نیتریت (NO2) مجاز در آب معدنی را دوصدم پی.پی.ام و در آب آشامیدنی شهری لولهکشی سه پی.پی.ام ذکر کرد و افزود: از آنجا که منشاء آب معدنی از منابع چشمه است احتمال فزونی نیترات و نیتریت در آنها کمتر است.
وی مصرف آب های بسته بندي دارای مجوز وزارت بهداشت را کاملا مناسب و بیخطر ذکر کرد. دکتر مظهری، متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی نیز در این باره اظهار داشت: بسیاری از مردم تصور میکنند که جوشاندن آب شرب بهترین روش سالمسازی آب است در صورتی که جوشاندن آب نمیتواند بسیاری از املاح آن را از بین ببرد به ویژه اینکه نیترات با جوشاندن آب از بین نمیرود. این متخصص تغذیه با بیان اینکه اضافه نیتراتها در ترکیب با موادی به نام آمینها تبدیل به ترکیباتی به نام نیتروز آمین میشوند که عامل سرطانزایی در دستگاه گوارش هستند، تاکید کرد: مصرف آب معدنیهای دارای مجوز میتواند این نگرانی را تا حدود زیادی برطرف کند. اما یک متخصص کودکان مصرف آب دارای نیترات بالا در کودکان به ویژه کودکان زیر شش ماه را باعث ایجاد کمخونیهای مقاوم به درمان ذکر کرد و افزود: حتی شیرخشک نوزادان هم نباید با آب حاوی نیترات بالا تهیه شود. در این بین عدهای از جمله دستاندرکاران تولید دستگاههای تصفیه و فیلتر آب ادعای جالبتری در مورد آب معدنی دارند و آن این است که املاح آب معدنی باعث رسوب در کلیه شده و عوارضی ایجاد میکنند. هرچند که کارشناسان تغذیه نیز معتقدند در صورت دریافت بیش از حد املاح ممکن است این خطر وجود داشته باشد اما با کنترل میزان املاح دریافتی میتوان این خطر را از بین برد. از سویی تحقیقات نشان داده است که در صورت رسیدن غلظت نیترات به مقدار بحرانی بیماریهایی مانند سرطان، ناقصالخلقه بودن نوزادان، بزرگ شدن غده تیروئید و التهاب غدد لنفاوی به وجود میآید و در کنار آن تحقیقات دیگری هم دال بر ارتباط مستقیم کاهش خطرات آلودگی به نیترات در افراد، با مصرف مقادیر بالای ویتامین C به اثبات رسیده است. نتیجه اینکه تنها 4/9 درصد از کل آب موجود در کره زمین برای بشر قابل مصرف است که 68 درصد آن یعنی حدود (3/3 درصد از کل) آبهای زیرزمینی هستند. این آبهای زیرزمینی در مجاورت با آلایندههایی چون کودهای شیمیایی نیتراته و یا سموم دفع آفات نباتی میتوانند آلوده شوند و حتی برخی از چشمهها یا رودخانهها در مسیر فاضلابهای شهری و صنعتی هستند و کانالهای فاضلاب هم خطر نشت فاضلاب را به سفرههای زیرزمینی آب افزایش میدهند که تمام این فاکتورها میتواند تهدیدکننده سلامت آبها اعم از لولهکشی و بستهبندی و معدنی باشند. بنابراین امیدواریم با تمهیدات دولت امکان استفاده از آب شرب سالم و یا آبهای آشامیدنی بستهبندی شده و آب معدنیهای دارای مجوز در تمام کشور به ویژه در مناطق مشکوک به املاح مضر فراهم شود.
بطریهای پلاستیکی آب معدنی که در فروشگاههای عرضه مواد غذایی در جای نامناسب قرار داده میشود مثل سایر خوراکی ها اسیب میبینند
برخی فروشندگان برای بازارگرمی، آب معدنیها را پشت شیشه مغازه و زیر نور آفتاب میچینند که این کار به شدت بر کیفیت آب معدنی تأثیر منفی میگذارد.
وقتی بطریهای پلاستیکی برای مدت طولانی در معرض نور خورشید میمانند، مشتقات نفتی پلاستیک جدا شده و وارد آب میشود.این مواد نفتی، افراد را دچار بیماریهای خطرناکی مانند سرطان میکنند. ترکیبات شیمیایی موجود در بطریهای پلاستیکی، بیشترین تأثیر خود را بر غدد چربی و لنفاوی میگذارد و در برخی بافتهای بدن، باعث بروز تومور میشوند.
اگر این آب معدنیها در معرض حرارت یا نور آفتاب نباشد، مصرف آنها تا یک سال مشکلی ندارد، ولی غیر از این باشد، خیلی زود غیر قابل استفاده میشوند.
کل مواد جامد محلول یا همان Total dissolved solids که به اختصار (TDS) نیز گفته می شود و در واقع TDS مقدار شفافیت آب را مشخص می کند. مواد جامد محلول در آب ممکن است مواد آلی یا غیر آلی (مواد معدنی) باشند.
به هر ترکیب شیمیایی جامد، مایع و گاز که مواد تشکیل دهنده آن ها شامل کربن باشد مواد آلی می گویند ولی این تعریف خیلی جامع نمی باشد چون الماس دارای کربن می باشد ولی جزء مواد معدنی محسوب میگردد، بیشتر مواد آلی به صورت محلول در آب می باشند.
مواد معدنی شامل فلزات می باشند مانند روی، آهن، منگنز، مس، روی، کرم و... می باشد.
هر چقدر TDS آب بیشتر باشد سبب می گردد که آب بو ،طعم و رنگ نامطلوب تری به خود بگیرد.
واحد سنجشTDS میلی گرم در لیتر یا PPM می باشد. مقدار مطلوب آن برای آب شرب 30ppm تا 90PPM می باشد. در حال حاظر TDS آب تهران بین 300ppm تا 750ppm میباشد و TDS آب اطراف تهران 900ppm می باشد.
دانستن این نکته هم مهم است که TDS بالای 500ppm مطابق با نظر اکثر پزشکان فعال در زمینه کیفیت آب اشامیدنی باعث بروز بیماری های زیادی می شود .
وجود ذرات معلق جامد بالا در آب باعث ایجاد رسوب در لوله های آب و کتری میگردد که این نشانه ایی مبنی بر بی کیفیت بودن آب آشامیدنی دارد.
آب معدنی "گابی ین" که پیش از این به دلیل عدم کدردیابی، نام و آدرس واحد تولیدی از سوی سازمان استاندارد استان تهران با هشدار مصرف روبه رو شده اخیراً مجوز استاندارد خود را دریافت کرده است.
در...
براساس اطلاعیه سازمان استاندارد استان تهران "هرگونه آزمایش بر روی آب شرب و آبهای بستهبندی باید مطابق روش های استاندارد انجام پذیرد. طبق استاندارد ملی ایران برای تعیین کیفیت آب بیش از 35 فاکتور...
ميزان نياز روزمره هر فرد ۱ تا ۲ ليتر ميباشد که بستگی به شرايط آب و هوايی و سن و سال دارد . استفاده از آب آشاميدنی سالم و گوارا يکی از مهمترين فاکتورهای مصرف آب ميباشد که از ساليان بسيار دور به آن...